PRODUCTES DE TEMPORADA: LA TARDOR

Segona Part. La Carbassa

La carbassa o carabassa és el fruit d’algunes plantes dels gèneres Cucurbita i Lagenaria i ha estat utilitzada al llarg de la història com a menjar per a persones, animals i per a la construcció de diferents recipients de líquids i fins i tot com a instruments musicals.

El cicle natural de la carbassa comença a finals de Primavera amb la sembra de les llavors. La seva màxima plenitud és a principis d’octubre.  La carbassa està molt relacionada amb la festa de Tots Sants. Durant la nit de Tots Sants havia la costum d’encendre una espelma dins les carbasses no comestibles, que es buidaven per dins. Aquestes carbasses es posaven en balcons i finestres i il·luminaven la nit de la festa dels difunts.

Hi ha moltes denominacions de la carbassa segons les seves espècies i varietats. La carbassa de “rabequet” coneguda com carbassa de menjar o de peça,  la carbassa de patatera”, la carbassa de “vi” o “vinatera” o de “pelegrí”, la de “cabell d’àngel”, la “abellera”, la “baconera”, la “bomba”, la de “cul de morter”, la de “ferro”, la de “genoll”, la de “botja”, la “d’embuts”, etc

Gairebé totes les parts de la carbassa són comestibles, les fulles, el tall, les arrels, les flors, els pinyols i els fruits. És poden preparar en sopes, entrants, com base per dolços, melmelades, cabell d’àngel (farciment en diversos productes de pastisseria i rebosteria), etc. Les llavors és poden menjar crues o torrades.

Propietats nutricionals: La carbassa és altament diürètica i ajuda a prevenir l’arteriosclerosi i les malalties de pròstata. És un aliment antioxidant per excel·lència, té gran contingut d’aigua, poc valor calòric, gran poder saciant i és ideal per dietes d’aprimament. Ajuda a prevenir l’estrenyiment. Les seves llavors tenen propietats vermífugues (eliminació de paràsits intestinals), tenen nutrients essencials per la salut de la pròstata i el sistema immunitari. És rica en beta-carotens, cumarines, licopè, vitaminaC,
potassi i fibra. 

Aquesta hortalissa pròpia dels mesos freds concentra
molts nutrients que ajuden a alleujar i curar malestars propis del hivern
(refredats, irritacions de gola, panses…) i que també afavoreix a la vista.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s