Els ESPIGALLS. Hortalissa del GARRAF.

Els Espigalls sorgeixen quan, s’espiga abans de la floració, la col brotonera, col verda, d’espigall, del gitano o del fadrí, tots ells noms en que és coneix aquesta verdura, que no és més que un tipus de col de fulla molt verda i allargada. Verdura d’hivern típica de la comarca del Garraf, comença cap a l’octubre a produir brots, que s’anomenen brotons, per acabar produint els espigalls cap al mes de gener.

Les fulles dels espigalls tenen un gust a col molt suau i alhora intens, molt agradable al paladar, mentre que els troncs recorden per la seva textura i sabor els espàrrecs bladers. Gastronòmicament parlant és una verdura que dona molt de joc i el seu sabor s’intensifica si quan és cuina, és deixa al dente. És poden cuinar al vapor amb patates i un rajolí d’oli d’oliva verge, saltejats a la paella amb cues de gambes, bolets i alls tendres, en coques de recapte amb arengades ó sardines, com a farcit de canalons, truites i creps, en cremes i sopes i com a guarnició de carns i peixos. És una verdura perfecta per acompanyar, llegums, pasta i arrossos. En definitiva una verdura molt versàtil, només deixar volar la imaginació i segur que surt un plat que triomfa.

    • Propietats nutricionals: De la família de les crucíferes és tracta d’una verdura molt baixa en energia (Kcal). Molt rica en àcid fòlic com totes les verdures o hortalisses de fulla verda intensa, tant necessari per la creació de nous de hematies i formació del tub neural durant la gestació. També cal destacar grans quantitats de vitamina C (encara que amb la cocció es perd), vitamina A, necessària pel bon estat de pell i mucoses, així com potassi i fibra. Especialment indicada per a úlceres d’estómac i en anèmies. També està indicat per al tractament de l’acne i en la prevenció d’alguns tipus de càncer com el de colon, pulmó, mama ó úter. Com quasi totes les verdures de fulla verda és una excel·lent font de vitamines i minerals que hauria de tenir un paper protagonista sempre que es segueixi una dieta hipocalòrica o per aprimament.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s