La Recepta del Mes: FEBRER

Potatge de Quaresma amb espigalls

Ingredients (4 persones):

4    Talls de Bacallà dessalat  de 100 gr.
200    gr. Cigrons
500    gr. Espigalls (*)
2   Ous
50     gr. Ceba picada
100    gr. Tomàquet natural triturat
1   gra d’all picat
100    ml. Vi blanc
100    ml. Brou vegetal
1    fulla de llorer
Oli d’oliva verge
Sal
Pebre
(*) : verdura típica del Garraf      

Elaboració:

-Posar en remull els cigrons la vigília.

-Coure en una cassola amb aigua abundant els cigrons amb la fulla de llorer. Reservar en l’aigua de la cocció.

-Netejar els espigalls tallar-los petits i coure’ls al vapor. Reservar.

– En una paella sofregir la ceba picada, l’all i el tomàquet.

– Afegir el vi blanc i deixar evaporar l’alcohol.

– En una cassola posar els cigrons, el sofregit, els espigalls i els talls de bacallà.

– Cobrir amb el brou de verdures calent. Afegir aigua de coure els cigrons si cal.

– Tapar i deixar fent xup-xup fins que el bacallà sigui cuit.

-Salpebrar amb sal i pebre.

– Coure els ous. Refredar-los i picar-los.

– Emplatar

Presentació:En un plat fondo posar els cigrons, damunt els espigalls, el tall de bacallà i l’ou picat. Afegir el suc de la cocció al gust.

Composició Nutricional (100 g): 108,65 kcal, 10,70g proteïnes, 2,70g Lípids, 7,39g Hidrats de Carboni, 2,85g Fibra, 45,42mg Magnesi; 176,98 mg sodi; 413,32mg potassi; 1188,85µg carotenoides; 90,07µg àcid fólic; 1,06mg niacina; 1,36mg vit E

Comentari Nutricional: És un plat complert, que ens aporta energia, minerals i molta fibra. Es pot prendre com a plat únic, acompanyant-lo amb un petit tall de pa. La proteïna procedent del peix és de fàcil digestió i d’alt valor biològic ja que conté tots els aminoàcids essencials que necessita l’organisme. Els cigrons són un aliment complert, que no només ens aporta una bona dosi de proteïna sinó també altes quantitats de fibra soluble, encarregada de millorar el nostre trànsit intestinal. Els espigalls són una hortalissa de la família de les crucíferes, amb un alt contingut mineral i vitamínic, encara que aquestes últimes es perden en el procés de cocció. Quant menys temps fem la verdura la pèrdua de vitamines serà menor. Aquesta família de verdures es caracteritza per ser protectora de la mucosa gàstrica, per tant està especialment indicada per la úlcera d’estómac, l’anèmia i, inclús, l’acne. A més, se li atribueixen importants propietats preventives de malalties com el càncer de colon, de pulmó, de mama i d’úter.

Versió fast del potatge de Quaresma: Aquesta recepta del mes era, en el seu temps, la menja típica del dia de Divendres Sant per tal de respectar el dejuni (Beneït dejuni, quin Bé de Deu!!!!!)

Pels qui no disposeu de gaire temps per cuinar o per aquells que no hi teniu gaire traça, però que no voleu deixar de gaudir d’un plat de cullera extraordinari, us faig un recull de “trucs” per tal de facilitar-vos la tasca:

Podeu utilitzar els cigrons ja cuits (bé de pot o els que venen a les parades de llegums cuits dels mercats). Això sí, canvia la quantitat, haureu de posar-hi 500gr. de cigrons cuits.

Els espigalls, si no sou de la comarca del Garraf potser us costarà de trobar. Altres opcions que també us donaran un bon resultat són espinacs, bledes, cards o borratges. Millor que no siguin congelats, perquè deixen anar molta aigua i no ens convé, es perd sabor. També en podeu trobar envasats en bosses ja nets.

Podeu utilitzar una bona salsa de tomàquet o sofregit dels que és comercialitzen això si, de  bona qualitat i també el brou de verdures.

Bon profit.

Podeu imprimir la Recepta a : http://www.enenutricio.es/cat/Inici.html 

Neus Zanuy Velao- Chef/Nutricionista

Advertisements

One thought on “La Recepta del Mes: FEBRER”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s