MADUIXES I MADUIXOTS

Les Maduixes i maduixots (Fragaria vesca) són plantes de la família de les rosàcies, tenen una gran facilitat d’hibridació i és per això que podem trobar més de 1000 varietats diferents, amb noms tan singulars com, Pàjaro, San Andreas, Gaviota, Charlotte, Albión, Oso Grande, Camarosa, Douglas, Tarrina, Irving, Diamante ó Tioga, entre molts d’altres.

Les maduixes són uns fruits petits de pell granulada i color vermell brillant, la seva polpa és fortament aromatitzada. Dins la categoria de les maduixes trobem els maduixots, de mida més gran, però de menys intensitat de sabor i aroma.

Encara que,  durant tot l’any es poden trobar aquests fruits, donat que el seu cultiu està àmpliament estès, a casa nostra el seu millor moment el trobem a la primavera, on es produeix el màxim esclat de maduració i flavor.

Les maduixes i maduixots són fruits fàcilment susceptibles de produir toxoinfeccions alimentàries, per la qual cosa s’han de netejar correctament,  ja que estan en contacte amb terra, insectes i diferents animalons possibles transmissors de malalties.

Pel fet de no tenir pell i que el seu consum majoritàriament és fa en cru, tindrem la precaució de rentar-los amb unes gotes al aigua de neteja de “lleixiu alimentari” i mai tallarem les fulles abans de netejar, doncs la possible brutícia passaria al interior de la fruita, afavorint també l’absorció d’aigua que faria que el fruit perdi part de les seves propietats organolèptiques.

Usos culinaris: Com millor es gaudeix del seu sabor, aroma y textura és rentades i menjades. Però la maduixa és un fruit molt versàtil que no tant sols juga un important paper en les postres, ja sigui en forma de macedònia, pastis, melmelada, gelat, etc,; sinó que pot formar part de qualsevol plat d’un àpat. Pot ser un ingredient d’un gaspatxo, amanida, vinagreta, guarnició de peixos i carns, salses tant dolces com salades, fondues, gelatines, batuts, etc.

Propietats nutricionals: la maduixa és una  fruita poc calòrica indicada en dietes d’aprimament. Té propietats antioxidants doncs conté més vitamina C inclús que alguns cítrics,  antibacteriana per la seva riquesa en carotens, conté àcid salicílic que fa que es conegui la maduixa com “l’aspirina natural” atorgant-li propietats antiinflamatòries i antireumàtiques , diürètica doncs el seu contingut en potassi i poc sodi milloren la retenció de líquids i la hipertensió,   és ric en fibra afavorint el trànsit intestinal i el restrenyiment, entre d’altres propietats. La maduixa és un fruit que pot ser causa al·lèrgies per la seva composició, les persones que no toleren l’àcid salicílic hauran d’evitar-ne el seu consum. També s’evitarà introduir-la en la dieta a nens menors de 2 anys.

Composició Nutricional (100g): Energia 35,40 Kcal, 91,60g aigua, 5,50g Hidrats de Carboni, 0,81g Proteïnes, 0,40g greixos, 1,70g Fibra , 161mg Potassi, 21,5mg Calci, 0,46mg Ferro, 1,40mg Sodi, 13,30mg Magnesi, 54,90mg Vitamina C i 61,60µg Folats.

BIBLIOGRAFIA:
– Maduixes del Maresme. Gastroteca.cat. Disponible en linia: [citat 21/03/2012]
http://www.gastroteca.cat/ca/fitxa-productes/maduixa_del_maresme
– Coneix les fruites i hortalisses. Maduixa i  Maduixot. Disponible en linia [citat 21/03/2012]
http://www.5aldia.es/ca/az_fitxa.php?id=90&fam=5
– Maduixes.cat. Productes. Maduixes. Disponible en linia [citat 21/03/2012] http://www.maduixes.cat/index.php/productes/maduixes
– J. Pradanos y P. Gómez. El Gran diccionario de cocina. RBA Libros, S.A. ISBN: 84-7901-959-X
– R.M. Ortega y otros. La composición de los alimentos. UCM Editorial Complutense, S.A. ISBN: 978-84-7491-776-5
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s