FRUITA DE TEMPORADA. LA PRUNA

PRUNES (Prunus domestica)

Fruita de la família de les rosàcies, de mida petita i amb una forma ovoide o esfèrica. La polpa, depenent de la varietat, pot ser verda, groga o rogenca. Aquesta és una fruita amb pinyol. El seu origen se situa tant a l’Asia com a Europa. Hi ha més de 2.000 varietats de prunes, a Espanya se’n coneixen al voltant de 200. A França és una fruita molt apreciada.

Varietats: Prunes grogues (Golde Japan), Prunes verdes (Reina Clàudia d’Oullins, Reina Clàudia verda), Prunes vermelles (Fortune, Freedom, Friar), Prunes violetes (Quetsche, Allo).

*Curiositat: La pruna Claudia deu el seu nom a la Reina Claudia de França, esposa de Francesc I.

Usos culinaris: al natural com a postres de taula, en melmelades, confitures, compotes, gelees i sucs. Ingredient en diferents elaboracions de pastisseria, pastissos, bandes de fruites, gelats, etc. En la cuina salada combina molt be amb carns de caça, aus i amb la de porc. Les varietats de polpa més forta s’utilitzen en amanides i carpaccios.

Propietats nutricionals: Rica en fibra, és una fruita indicada per tractar el restrenyiment, les congestions hepàtiques i el reumatisme. Les varietats rogenques i violàcies tenen un elevat contingut en antocianines, pigments que ajuden a prevenir cardiopaties i càncers.  Pel seu baix índex glicèmic són ideals per a diabètics. Pel seu contingut en potassi ajuda a prevenir la retenció de líquids.  Riques en components fenòlics, contribueixen a mantenir el cervell en bon estat i tenen gran capacitat antioxidant.

Composició nutricional (100g): Energia 51,80Kcal, 87,40g Agua, 0,63g  Proteïnes, 10,20g de Carbohidrats, 0,17g de Lípids, 1,60mg de Fibra vegetal, 8,30mg de Calci, 177mg de Potassi, 0,10mg Ferro, 1,40μg Iodo, 17mg de Fòsfor, 7,90mg de Magnesi, 5,40mg Vit.C, i 64,70mcg de Eq.Retinol, 372g Carotenoids.

Neus Zanuy Velao. Dietista-Nutricionista ENE.

Bibliografia:
– R.M. Ortega y otros. La composición de los alimentos. UCM Editorial Complutense, S.A. ISBN: 978-84-7491-776-5
– I. Contract. Los 100 alimentos más sanos. Parragon Books. ISBN: 978-1-4075-9546-7
– GUÍA  DE LAS MEJORES  FRUTAS HORTALIZAS
Ediciones de Horticultura, S.L. Gobierno de España, Ministerio de Medio Ambiente. ISBN:84-87729-72X
– 5 al dia .Coneix les fruites i les hortalisses[Citat 05/07/2012] Disponible a :
http://www.5aldia.es/ca/az_fitxa.php?id=122&letra=P
– Pedro Gómez Carrizo. El gran diccionario de la cocina. Alimentos, técnicas y recetas. Ed. RBA, 2003. ISBN 84-7901-959-X
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s